miercuri, 6 mai 2015

Dreptate dulce-acrisoara


         Termenul de nedreptate. O formula banala,  putem spune, care apare inca de la inceputul timpurilor. Cat de des noi ca elevi am invatat la istorie despre era feudalismului si ne gandeam:"Cat de nedrept poate fi!". Sau un exemplu mai concret, o situatie reala in care ne-am gasit fara sa vrem, si sa plecam cu constiinta incarcata datorita faptului ca am fost nedreptatiti, inselati, chiar abandonati, de un anumit prieten, membru al familiei, cunostiinta in domeniul profesional etc.
         Viata. Sinteza a proceselor biologice, fizice si chimice care caracterizeaza organismele. Definitia simplificata la un asa nivel incat se pierde farmecul si curiozitatea lumii din care provine cuvantul. Sa fim sinceri, cam asta si este definitia definitiei, "dezbracarea" pana la esenta, sincer si fara ocolisuri. Daca facem acelasi lucru si pentru termenul de dreptate ajungem la urmatorul lucru:
"Principiu moral si juridic care cere sa se dea fiecaruia ceea ce i se cuvine si sa i se respecte drepturile". Din nou, doar esenta termenului.
          Daca ar fi sa dam o definitie mai putin academica vietii, ar putea suna cam asa: Un haos etern si nesigur, controlat si sustinut de legile fizicie, chimice si matematice. Hai sa ne intoarcem la definitia dreptatii si sa o analizam. Primele cuvinte:"Prinicipiul moral". Daca incercam sa imbinam primele cuvinte din definitia cuvantului dreptate, cu definitia neformala a vietii, ajungem la o contradictie. De ce? Pai foarte simplu: Un principiu este bazat pe o gandire organizata si logica, adica pe scurt, creata pentru oameni, deoarece doar noi putem sa procesam astfel de notiuni. Acum daca ar fi iar sa ne intoarcem la definitia neformala a vietii, am constata iar o contradictie.
           Aici este o problema des mentionata si controversata, faptul ca noi, oamenii, am fi niste ciudatenii ale naturii, deoarece noi suntem singurele fiinte vii cu o ratiune, care totusi ne incadram in definitia vietii. Dar atunci de ce am continua sa existam? Foarte simplu, facand iar referire la definitie, putem lua cuvantul "haos". Haosul adus la esenta inseamna aleatoriu, aiurea, fara sens, ba chiar si anarhie, daca ne apropiem putin de structurile sociale. Noi fiind singurele fiinte cu o ratiune, facem parte din haos prin esenta. Suntem unici, creati aleatoriu. Definitia noastra desi logica, ne incadreaza perfect in haos. Iar dupa cum stim, tot ce se incadreaza in haos este o ciudatenie a naturii.
           Acum sa ne intoarcem din nou la dreptate. Conform definitiei este un principiu moral. Principiul are o baza logica si organizata, iar morala este o insurire pur umana. Aici apare iar o problema, in special in cazul prinicpiului. Noi suntem oameni, creati din haos si care traim inconjurati de haosul vietii. Iar daca ne luam dupa instinctul nostru de oameni, ne gandim asa: Un lucru organizat si logic, desi are o baza superioara solida, se supune in continuare legilor inconjuratoare. Asa este si cu principiul, el isi are radacinile in psihicul si ratiunea umana, dar se supune in acelasi timp legilor haosului. Oricat de solida ar fi suprafata, conteaza cel mai mult adancul, fundatia cladirii. Daca am lua principiul ca pe o cladire, am constata ca desi podeaua este din beton, fundatia e din nisip, aproape inexistenta, iar conform acestui lucru, intorcandu-ne iar la definitia vietii, aceasta cladire s-ar prabusi intr-o clipita.
          Sa revenim la suprafata si sa mai tragem o gura de aer. Acum vedem altfel lumea, mai mult ca un haos, in care dreptatea este un lucru total subiectiv in viata de zi cu zi. Timpul trece fara noi, fie ca ne-am facut dreptate sau nu, fie noi singuri sau cu ajutorul altcuiva. Poate ca unora o sa li se para trist acest lucru, o sa se trezeasca mai solitari sau mai neincrezatori, dar in final, tot raul este spre bine, deoarece viata are propriile reguli pe care noi nu le putem descifra decat la sfarsitul acesteia. O putem lua chiar ca pe un joc, dar din pacate avem o singura fisa ca sa jucam. Chiar am putea spune ca este cam "acra" situatia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu